Selecteer de taal

Twinrigger UK-24 'Anna' in gebruik na succesvolle oplevering.
De nieuwe boomkorkotter UK-46 'Willeke' tijdens de overdracht bij Maaskant Shipyards.

Concorde-ontwerp van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen bewijst opnieuw zijn kracht

Met de ingebruikname van de UK-46 Willeke is een vertrouwd ontwerp opnieuw succesvol in de vaart gebracht. De kotter is gebouwd volgens het beproefde Concorde-concept van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen — een ontwerpserie die zich in binnen- en buitenland heeft bewezen als stabiel, efficiënt en toekomstbestendig. De 41 meter lange boomkorkotter werd in opdracht van Visserijbedrijf Hakvoort uit Urk afgebouwd door Maaskant Shipyards in Stellendam, op basis van een voorraadcasco dat al sinds 2006 klaar lag. De UK-46 is daarmee de eerste nieuw gebouwde boomkorkotter voor de Nederlandse vloot in twaalf jaar tijd.

Ontwerp, bouw en overdracht
Het casco van de UK-46 is identiek aan eerdere Concorde-ontwerpen zoals de GO-22 en de BR-14. Deze rompvorm, getekend en ontwikkeld door Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen, biedt een robuuste basis voor diverse kotterconfiguraties. De UK-46 werd afgebouwd als bouwnummer 591 bij Maaskant, en op 23 maart officieel overgedragen aan de vier broers Hakvoort. Het schip is vernoemd naar Willeke, de overleden dochter van een van de firmanten. Bij de vlagwisseling spraken schipper Jan Hakvoort en werfdirecteur Frits van Dongen hun trots uit over het resultaat. “Maaskant is niet de goedkoopste, maar wel de beste,” aldus Hakvoort. Met de UK-45 en nu ook de UK-46 beschikt het familiebedrijf over een toekomstbestendige tweekottervloot.

Techniek en configuratie
De UK-46 meet 41,05 meter over alles, is 9 meter breed en heeft een holte van 5,10 meter. Het schip is uitgerust met een ABC 12DZC hoofdmotor van 1.471 kW, gekoppeld aan een Reintjes WAF 3455-keerkoppeling en een AMW Marine 4-blads schroef met een diameter van 3.600 mm. De schroef draait in een DMC-straalbuis met rvs binnenring. De boeg- en vislierinstallatie is voorzien van modulaire frequentieregeling via Bakker Sliedrecht. Maaskant ontwikkelde en produceerde de 10-kops vislier met dubbele ingaande aandrijfas. De koelinstallatie van Promac werkt met een koudemiddel met laag GWP. Ook het besluit om te kiezen voor een stalen stuurhuis — in plaats van het gangbare aluminium — onderstreept het streven naar duurzaamheid en eenvoud in onderhoud.

Visie en vlootvernieuwing
De afbouw van de UK-46, op basis van een ontwerp dat al jaren klaar lag, laat zien hoe bewezen ontwerpprincipes opnieuw relevant worden in een markt die enerzijds kampt met onzekerheid, maar anderzijds hunkert naar kwaliteit en continuïteit. Aan boord bevinden zich meerdere zonen van de gebroeders Hakvoort, waarmee het familiebedrijf ook inzet op kennisoverdracht en opvolging. Hoewel de UK-46 oorspronkelijk voorbereid was op pulsvisserij, is vanwege de onzekere regelgeving gekozen voor een traditionele boomkoruitvoering. Dat bewijst ook de kracht van het Concorde-ontwerp: flexibel in afbouw, efficiënt in gebruik en solide gebouwd voor de lange termijn.