Selecteer de taal

De verlengde en vernieuwde UK-151 'Stellar' aangemeerd in Stellendam.
De verlengde en vernieuwde UK-151 'Stellar' aangemeerd in Stellendam.

Moderne refit voor veelzijdige twinrigger-flyshooter

Met de verlenging en grondige modernisering van de UK-151 Stellar is een bestaand schip opnieuw klaargestoomd voor de toekomst. Het vaartuig, oorspronkelijk gebouwd als de Noorse VA22F, werd vorig jaar aangekocht door rederij Quotter en omgevlagd naar de Nederlandse vloot. Het casco werd met 3,60 meter verlengd bij Nauta Shipyard in Polen, waarna de verdere afbouw plaatsvond onder leiding van Van Slooten Shipbuilding. Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen was verantwoordelijk voor het ontwerp en het aanpassen van de tekeningen na ingrijpende wijzigingen. Afgelopen najaar vertrok het schip voor haar eerste reis na de verbouwing.

Technische upgrade en systeemintegratie
Met de verlenging tot 31,67 meter ontstond ruimte voor een groter visruim én het installeren van een volledig nieuw flyshootsysteem. Deze Osey-flyshootlieren werden samen met dochterbedrijf Marble Automation en VCU TCD ontwikkeld. Het bijbehorende winchcontrolesysteem is speciaal ontworpen voor flyshooting, maar ook geschikt voor twinrigvisserij. Alle krachten, drukken en lengtes zijn digitaal regelbaar. Piet Brouwer Elektrotechniek verzorgde de besturing, De Boer Marine leverde de brugapparatuur, en Couperus installeerde samen met VCU de hydrauliek. De vangstverwerking is vernieuwd, inclusief een ijsmachine, moderne koeling en ergonomisch verstelbare stavlonders per bemanningslid. In samenwerking met Simrad en WNL werd ook het netcontrolesysteem vernieuwd.

 

test-1
Als VA-22-F in de vaart

Veelzijdig inzetbaar schip voor wisselende vangsten
De UK-151 is door de refit voorbereid op flexibel gebruik: de ene periode als twinrigger, de andere als flyshooter — afhankelijk van seizoen en vangstmogelijkheden. Tijdens het winterseizoen wordt gevist in Het Kanaal. Voor schipper Egbert Korf is dit vertrouwd terrein: hij leidde eerder de nettenafdeling van de VCU en bereidde nu ook zelf de tuigage voor. De verlenging bood niet alleen functionele voordelen maar ook betere werkomstandigheden en extra accommodatie. Ondanks vertraging door discussies over tonnagebeperkingen, is de Stellar een toonbeeld van hoe bestaande schepen met doordacht ontwerp en samenwerking weer jarenlang inzetbaar gemaakt kunnen worden.