Selecteer de taal

De nieuwe twinrigger UK-24 'Anna' tijdens haar eerste vaart.
De nieuwe twinrigger UK-24 'Anna' tijdens haar eerste vaart.

Een eigentijdse twinrigger ontworpen voor efficiëntie en toekomstbestendigheid.

Vorige week vertrok de nieuwe twinrigger UK-24 Anna vanuit Harlingen voor haar eerste visreis. Het schip, ontworpen door Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen, werd op Urk afgebouwd door hoofdaannemer Hoekman Shipbuilding. Schipper-eigenaar Albert Romkes meldt tevreden dat de eerste rondes over de visgronden uitstekend zijn verlopen: "Alles werkt naar behoren. We zijn hartstikke tevreden." Door corona bleef een officiële overdracht achterwege, maar zowel bouwer als opdrachtgever zijn trots op het resultaat.

Ontwerp en bouw
De UK-24 Anna is een moderne twinrigger van 27,75 meter lang en 8 meter breed. Het casco werd gebouwd bij Motex Shipyard in Polen en vervolgens op Urk verder afgewerkt. Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen ontwierp niet alleen de karakteristieke lijnen van het schip, maar ook een volledig nieuw onderwaterschip, speciaal ontwikkeld om de ideale balans te vinden tussen vaareigenschappen en brandstofverbruik. De hoofdaandrijving wordt verzorgd door een 800 pk sterke ABC 6DZC-motor, gekoppeld aan een Reintjes keerkoppeling en een 3-meter schroef van AMW Marine. Dieselservice Emmeloord leverde drie Mitsubishi-hulpsets voor de stroomvoorziening aan boord.

Innovatie en uitrusting
Bij het ontwerp en de bouw van de Anna is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, functionaliteit en efficiëntie. Schipper Romkes, bekend met de Deense visserij, koos bewust voor diverse Deense leveranciers. Zo komt het lierenpakket en de hydrauliek van Kynde & Toft, de stuurmachine van As:Scan en de koelinstallatie, inclusief vloerkoeling in het visruim, van Nordkø. De vangstverwerking aan boord is geleverd door VCU Urk en bestaat onder andere uit een geavanceerde 5-vaks spoelmachine en twee conserveer-tanks voor langoustines, aangevuld met Buus scherfijsmachines. Alles is gericht op maximale kwaliteit van de vangst en een soepele verwerking.

Eerste visreizen en vooruitzicht
Tijdens de eerste proefvaarten en visreizen viel direct op hoe soepel en stil de Anna opereert. De vaareigenschappen zijn uitstekend, mede dankzij het vernieuwde onderwaterschip. Zowel schipper Romkes als Hernand Jansen van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen spreken hun tevredenheid uit over het eindresultaat. "Het plaatje lijkt misschien op Deense twinriggers, maar het is echt een geheel eigen ontwerp," aldus Jansen. De eerste vangsten, vooral schol en tongschar, werden succesvol afgezet in IJmuiden. De UK-24 Anna is hiermee niet alleen een mooie toevoeging aan de vloot, maar ook een voorbeeld van hoe samenwerking tussen ontwerp, bouw en praktijkervaring leidt tot innovatie op het water.